Verzorging van de sinaasappelboom

De sinaasappelboom (Citrus Sinensis) is een plant die vooral in gebieden rondom de Middellandse Zee wordt gekweekt, zoals in Spanje, Griekenland, Italië, Israël en Marokko. Zoals bekend krijgt hij mooi zoete oranje vruchten. De boom zelf heeft groenblijvende bladeren en kronkelende takken met doornen. In het voorjaar krijgt de sinaasappelboom heerlijke geurende witte bloesem. De boom kan zichzelf bestuiven waardoor hij geen insecten of andere sinaasappelbomen nodig heeft om zich voort te planten.

Een sinaasappelboom kan erg lang meegaan. Voor zijn verzorging is het echter belangrijk met een aantal zaken rekening te houden:

Warmte en licht

Vanaf april tot oktober kan de sinaasappelboom buiten staan in een ruimte pot. Hoe groter de pot is, hoe groter de boom kan worden. De sinaasappelboom houdt van een warme zonnige omgeving, maar houd de boom in de zomer niet continu in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden. In de winter kun je de boom het beste naar binnen halen of zorgvuldig inpakken met folie, want nachtvorst overleeft hij niet. In de winter heeft de boom een lichte plek nodig tussen 0 en 15 graden. Zet deze dus niet in de woonkamer.

Water

De sinaasappelboom heeft water nodig om het moment dat de grond droog aanvoelt. Geef de plant van april tot oktober als hij gaat groeien 2 tot 3 keer per week een flinke scheut water. In de winter heeft hij minder water nodig, want met kou droogt hij minder snel uit. Leg op de bodem van de pot hydrokorrels neer zodat te veel water wordt opgenomen en niet in de pot blijft staan. Zorg ervoor dat u geen kraanwater geeft, maar altijd regenwater, want kraanwater bevat te veel kalk waardoor de bladeren snel geel worden.

Voeding

De sinaasappelboom heeft in de groeiperiode veel energie nodig. Koop daarom speciale voeding om de plant wekelijks bij te voeden. Dit kan met mesttabletten of vloeibare voeding voor citrusbomen. Voor de juiste dosering daarvan kijkt u op de verpakking van het product. In de winter is extra voeding niet nodig, omdat de plant dan een rustperiode heeft.