In Nederland zijn er veel mensen met een medicijnverslaving. Er zijn ongeveer 600.000 mensen met zo’n verslaving. Uit die grote groep zoeken veel mensen geen hulp. Er heerst een negatief imago over een verslaving en mensen schamen zich ervoor. Alleen de strijd tegen een verslaving, zoals medicijnverslaving, aangaan is enorm lastig. Met de juiste hulp kan er een behandeling worden gestart die ervoor zorgt dat er een duurzaam herstel plaatsvindt. Tijdens een behandeling krijg je handvatten aangeboden, waardoor je van deze vervelende verslaving af kunt komen. Medicijnen zijn een tijdelijke oplossing van een probleem. Het is alleen niet de bedoeling dat je, over een lange periode, afhankelijk wordt van medicatie. 

Medicijnen zijn zeker nodig

Natuurlijk moeten medicijnen niet verdwijnen. Een operatie of het verliezen van een dierbare waardoor je niet meer kunt slapen, zijn redenen om medicijnen te krijgen. Artsen schrijven medicijnen waar nodig toe. Medicatie is goed om tijdelijk pijn op te lossen. Alleen zoals eerder gezegd moeten mensen niet afhankelijk worden van medicatie. Als je medicijnen vaker gebruikt begint het lichaam steeds meer te eisen. Je bouwt namelijk bij bepaalde medicijnen een tolerantie op. Dit betekent dat je steeds meer moet innemen om hetzelfde effect te kunnen voelen. Bij sommige medicijnen gebeurd dit na een aantal weken. Bij andere medicatie duurt dit veel langer.

De oorzaak wordt aangepakt

Medicijnen worden gebruikt om pijn te verminderen. Het pakt alleen niet de oorzaak aan. Wanneer er sprake is van een medicijnverslaving is het goed om te zoeken naar een afkickkliniek. Een kliniek, zoals www.cacnverslavingszorg.nl/, biedt niet alleen hulp om van de verslaving af te komen. De oorzaak van de verslaving wordt ook aangepakt. Met professionele hulp kunnen onderliggende problemen worden besproken. Door naast het afkicken ook te kijken naar de oorzaak kan er een duurzaam herstel plaatsvinden. Dit is van enorm belang voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.