Het ene groendak is zeker het andere niet, integendeel. Wanneer we ons even gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden die op dit vlak op de markt terug te vinden zijn kunnen we al snel vaststellen dat er bij de realisatie van een dergelijk type dak gebruik kan worden gemaakt van tal van verschillende planten. Eén van de populairste planten waar gebruik van kan worden gemaakt zijn de zogenaamde sedumplanten. Voor deze planten geldt dat ze ongelofelijk goed zijn opgewassen tegen de vaak extreme weersinvloeden die gelden op de daken van woningen. Het is dan ook vooral omwille van deze reden dat een sedum dak kan rekenen op een aanzienlijke populariteit.

Waarom realiseren zoveel mensen een groendak op hun woning?

Groendaken zijn vandaag de dag ongelofelijk populair. Dat lang niet alleen maar omwille van de uitstraling waarover ze beschikken. Het is namelijk in de praktijk zo dat er ook sprake is van tal van verschillende praktische voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolerende eigenschappen van de woning. Zowel op akoestisch als op thermisch gebied is het zo dat er een meerwaarde kan worden gerealiseerd. Bovendien geldt voor een groendak ook dat je het milieu een hart onder de riem steekt. In het bijzonder voor een sedum dak geldt in de praktijk dat ze een welkome omgeving vormt voor met name de stadshommel en andere insecten die in de stad leven.

Waarom gaat de voorkeur van velen uit naar een sedum dak?

Het is zo dat er in de praktijk een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende soorten groendaken. Concreet kan er echter vastgesteld worden dat vooral het zogenaamde sedum dak ongelofelijk populair is. Voor dit type dak geldt dat ze bestaat uit de zogenaamde sedumplanten. Deze planten staan erom bekend zowat het meest geschikt te zijn voor het aanleggen van een sedumdak. Er kan hiervoor gebruik worden gemaakt van verschillende soorten zoals:

  • Sedum hispanicum;
  • S.exangulare;
  • S.album;
  • S. acre;

Onder kenners zal het meteen opvallen dat bovenstaande soorten de zogenaamde lage(re) sedumplanten zijn. Het spreekt voor zich dat deze in de praktijk het meest geschikt zijn om toe te passen op daken. Dit is dus wel iets om de nodige aandacht aan te besteden. 

De belangrijkste voordelen van een sedum dak op een rijtje

In de praktijk zal je altijd kunnen concluderen dat er verschillende interessante voordelen verbonden zijn aan de realisatie van een sedum dak. In eerste instantie creëer je op die manier een extra beschermlaag voor het onderliggende dak. Die beschermlaag zorgt ervoor dat je dak over een merkbaar langere levensduur zal komen te beschikken. Dit is slechts één van de voordelen waar je op kan rekenen. Andere voordelen zijn dan ook de volgende:

  • Sedum daken kunnen eenvoudig worden gerealiseerd met bijvoorbeeld trays; 
  • Een sedum dak is vaak ongelooflijk onderhoudsvriendelijk;
  • Sedumplanten zijn uitstekend opgewassen tegen de weersomstandigheden;

Spreken de hierboven terug te vinden voordelen jou ook zo aan? Dan is het zeker interessant om ervoor te kiezen om een groendak met sedum te laten realiseren. Zo kan je meteen profiteren van een interessant groen dak dat aan alle vooropgestelde verwachtingen zal weten te voldoen. Kies ook direct voor een specialist zoals TOPGROEN, dan weet je zeker dat je aan het juiste adres bent.