Een contactallergie kan bij iedereen ontstaan. Het is een huidaandoening wat niet erfelijk is en ook niet besmettelijk. Als je in aanraking bent gekomen met een stof waar jouw huid geen tolerantie (meer) voor heeft dan kan er een acute of chronische reactie ontstaan. Dit is een ander soort reactie dan wanneer je huid geïrriteerd is door in aanraking te zijn geweest met een schadelijke stof zoals terpentine.

Hoe ontstaat het?

Wanneer en hoe een contactallergie ontstaat is afhankelijk van de volgende factoren: de eigenschappen van de stof, de eigenschappen van de huid en de tijdsduur van het contact tussen deze twee. Sommige stoffen veroorzaken sneller een allergie dan andere en dit heeft met name te maken met de structuur. Daarentegen is niet elke huid hetzelfde. Sommige soorten huid zijn kwetsbaarder dan andere. Ook heeft de staat van de huid hiermee te maken. Wanneer jij al last hebt van atopisch eczeem is jouw huid ook vatbaarder voor het creëren van een contactallergie. Als deze eenmaal is ontstaan dan is dit ook voor de rest van je leven en is er daarna alleen nog maar een klein beetje contact nodig voor een reactie. Stoffen die vaak een contactallergie veroorzaken zijn onder andere: geurstoffen, onedele metalen, conserveermiddelen, planten, geneesmiddelen, lijmen, rubber en beroepsgebonden stoffen (bijvoorbeeld zoals bij kappers met haarverf). In de reacties zijn twee verschillende stadia te onderscheiden: het acuut en chronisch stadium. In het geval van het acute stadium is er veel roodheid en zwelling te zien in combinatie met blaasjes en korstjes. In het geval van het chronische effect neemt de roodheid af, maar wordt de huid dikker en gaat deze schilferen. De huidlijnen worden grover en in de droge huid kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan. Gelukkig is dit goed te behandelen met een eczeem zalf.

Wat kan je er tegen doen?

In het geval van de behandeling van een contactallergie wordt er eerst gekeken naar een behandeling met  eczeem zalf of een andere soort crème. De optie hierna is om te kijken prednisolon, maar dit is hevige gevallen. Een derde optie zou lichttherapie zijn, maar dit wordt bijna nooit gedaan. Het beste is om de stof waar je allergisch voor bent te vermijden.