hydrogel

Er bestaan veel verschillende soorten pleisters en verbanden. Normale pleisters bedekken wonden en hydrocolloïde verbanden hebben als extra voordeel dat ze bacteriën buiten houden en een optimale omgeving voor wondgenezing bieden. Om dit proces nog beter te maken, zou je ook een hydrogel op de wond kunnen gebruiken. Deze moet natuurlijk ook altijd nog afgedekt worden met een verband. Je kunt dan kiezen voor normale verbanden of hydrocolloïde verbanden.

hydrogel

Hoe werkt hydrogel?

Door een aparte gel te gebruiken, kun je die gerichter aanbrengen op de wond. Als je namelijk een normaal hydrocolloïd verband niet handig vindt om mee te werken, is dit wellicht een betere oplossing. De gel breng je met een steriel gaasje aan op de wond. Daarna pak je er een pleister of verband overheen. Dit zorgt ervoor dat de gel ongestoord zijn werk kan doen. 

De gel absorbeert het vocht wat uit de wond komt. Dit helpt de huid genezen. Bij verschillende soorten wonden heeft hydrogel verschillende nuttige werkingen. Bij droge rode wonden gaat het namelijk uitdroging tegen, maar bij zwarte wonden helpt het met hydrateren van het afgestorven weefsel. Voor elke soort wond zijn er dus andere voordelen. Dit maakt het een veelzijdig middel voor wondverzorging wat je in huis moet hebben. Je weet immers nooit wanneer je het nodig gaat hebben.